Blog

Op pad met Berry Smit

24 maart 2022

Op pad met Berry Smit

Vanwege een uitnodiging voor VAB Afbouwgroep (vanuit Project Huttenheugte) om de wedstrijd FC Emmen – FC Volendam bij te wonen, was onze afspraak van vorige week dinsdag verplaatst naar dinsdag 22 maart. Een afspraakwijziging die uiteraard als een jas past bij Berry Smit, voetbalman in hart en nieren. Inmiddels past deze functie van uitvoerder, in de breedste zin van het woord (plannen, werk voorbereiden en problemen oplossen is de waan van de dag) ook heel goed bij hem.

Project Villa Beekbergen
De eerste locatie waar we een kijkje nemen is in Beekbergen. Gelegen in de buurt van Apeldoorn te midden van bossen en een prachtig landschap. ‘Een klein uurtje rijden als het een beetje meezit’, aldus Ber. Het zat een beetje tegen en we waren ruim anderhalf uur onderweg naar een prachtig project in opdracht van GG Aalten. Tijd genoeg om het over werk, voetbal en andere zaken te hebben, althans… tussen alle telefoontjes door.

Ik merk aan alles dat Berry precies weet wat hij op welke manier moet zeggen tegen de mensen aan de andere kant van de lijn. Of dat nu een collega, een lastige projectleider of een buitenlandse uitzendkracht is, het gesprek verloopt altijd soepel (zelfs in Steenkolenengels) en men weet altijd waar hij of zij aan toe is. Hij zegt dan ook terecht: ‘ik heb natuurlijk in mijn ongeveer 30 jaar als voetbaltrainer/ begeleider met zoveel verschillende mensen samengewerkt. Met spelers, trainers, collega’s, bestuur en al doende leert men met allerlei situaties om te gaan. Los van alle cursussen en trainingen die je dan volgt’.

We stappen uit in Beekbergen voor wat foto’s van de prachtige villa met zwembad en poolhouse. Na een controlerondje in één van de badkamers gaan we vrij snel weer op weg naar het volgende project. Berry is intussen aan het peinzen over waar hij eventueel nog wat spullen kan gaan ophalen voor wat collega’s die om materiaal staan te springen, omdat dan bij onze laatste stop te kunnen afleveren.

Verbinder
Zo merk ik dat hij ook wel een verbinder is. Hij zorgt dat iedereen tevreden is, zowel collega’s op de werkvloer als de klant of opdrachtgever zonder daar al te veel moeite voor te doen. Althans, dat is hoe ik het beleef. Een mooi voorbeeld is dat hij voor het personeel in het laatste kwartaal van 2021 een Thinkabox toernooi organiseerde (een groot succes met prachtige prijzen) en er binnenkort een darttoernooi op het programma staat. ‘Het zijn natuurlijk voornamelijk allemaal mannen, die hebben niet zoveel nodig om een leuke avond te hebben samen, dat zorgt toch voor een andere setting en sfeer en ze praten er nu nog over’.

Alwaar we op weg waren naar project Kweekduin in Overveen, stopten we eerst nog even bij het Valeriusplein. Ik was daar al eerder geweest met Martin Binken, maar toen was het bar en boos buiten, dus kon ik vandaag nog even wat mooie foto’s schieten in het zonnetje van dit prachtige appartementencomplex nabij het Olympisch Stadion. Menig BN’er schijnt hier een plekje te hebben gereserveerd. Met twee zakken lijm in de achterbak vervolgen we onze weg richting Bloemendaal. Ik vraag hem onderweg of hij nog een project heeft dat hem bij is gebleven.

Al doende leert men
‘In deze 4,5 jaar dat ik nu werkzaam ben bij VAB Afbouwgroep zijn er wel meerdere projecten die op een eigen wijze indruk hebben gemaakt. De Droogbak is wel een van de meest indrukwekkende locaties. Een prachtig Rijksmonument in de buurt van Centraal Station, waar we onder andere de sanitairgroepen voorzien hebben van passend tegelwerk. Daarnaast zijn de hele grote projecten ook zeker opdrachten die je bij blijven. Ook vanwege de complexiteit in planning, materiaal en personeel. Bijvoorbeeld de ruim 900 appartementen in Holendrecht en project Upliving in Utrecht. Ook zeker de ruim 3.000 appartementen bij project Holland Park in Diemen. Laatstgenoemde is dan ook een project waar ik veel geleerd heb op basis van planning en uitvoering en dat blijft je dan ook altijd bij.’

Overveen was mij ook niet vreemd. Met Edwin Kras ben ik daar begin december bij Project Kweekduin – Witte Villa wezen kijken. Vandaag waren we bij de Rode Villa op hetzelfde terrein om wat foto’s te maken van onder meer een 115m2 grote visgraat tegelvloer en wat materiaal te brengen bij twee collega’s dat we net hadden opgehaald in Amsterdam. Mooi om de voortgang te kunnen zien na bijna 4 maanden. Hoogwaardige appartementen op een toplocatie. Na een prima kop koffie stapten we weer de auto in richting Volendam.

FC Volendam
Op de terugweg gaat het toch weer over voetbal en vraagt Berry mij wat de prognose is voor FC Volendam in de staart van dit seizoen. We waren het er beide over eens dat je met de huidige stand en papieren (+5 punten) en nog een zevental wedstrijden, de tweede plaats wel veilig moet kunnen stellen. Ongeacht welke tegenstanders de huidige kanshebbers voor directe promotie dan ook hebben, de tweede plaats moet haalbaar zijn.

Vanwege de drukte op de weg deze ochtend en de verdere drukte van beide agenda’s zat een broodje er deze keer helaas niet in. De delicatessen in Bloemendaal en Apeldoorn zijn we dus nog te goed. Ik ben er vandaag, door vooral veel te luisteren, achter gekomen dat Berry zijn topsportmentaliteit heeft meegenomen naar zijn huidige functie en daarmee een rustpunt en waardevoller speler is voor VAB Afbouwgroep.

De volgende op pad met is nog een verrassing, binnenkort meer! Bekijk voor de foto’s van de drie bezochte projecten onze projectpagina.