VAB Afbouwgroep
Blog

Op pad met Edwin Kras

06 december 2021

Op pad met Edwin Kras

Na een aantal keren de afspraak te hebben verzet, om verschillende redenen, was 1 december de uitgelezen dag om op pad te gaan met Edwin Kras. Althans, dat dachten we. Het wolkendek had de kleur van een vuilniszak toen we richting Rotterdam vertrokken en de regen kwam soms met bakken naar beneden. Echter bij het bereiken van de Maasstad klaarde het ietwat op, waardoor hier en daar wat foto’s maken toch tot de mogelijkheden behoorde. Edwin vertelde zeer enthousiast over het eerste ‘prestigieuze project’ die wij bezochten op deze herfstachtige dag.

Projecten in Rotterdam
De drie woontorens aan de Zalmhaven, die bijna volledig zijn afgerond, mogen dan ook met recht een prestigieus project genoemd worden. Het Platform Stedenbouw stipte dan ook terecht het ‘excellente afwerkingsniveau van VAB Afbouwgroep’ aan. Op steenworp van deze gigantische torens wordt de Cooltoren gebouwd en is VAB Afbouwgroep ook bezig met onder andere stucwerk en schilder- en spuitwerk, waar ook de expertise van Edwin, alsmede zijn hart ligt. ‘Ik ben al 28 jaar werkzaam en betrokken bij VAB Afbouwgroep, dat natuurlijk is begonnen als stucadoorsbedrijf. Inmiddels zijn alle disciplines van de afbouw binnen VAB Afbouwgroep aanwezig en zijn we een zeer flexibel afbouwbedrijf.’ Edwin heeft dan ook deze tak binnen VAB Afbouwgroep onder zijn hoede en zorgt hij voor een soepel verloop van de projecten. Dat merk je dan ook snel, als je ziet hoe vaak de telefoon rinkelt en hij de schakel is tussen kantoor, de aannemer en de locatie waar gebouwd wordt.

Van Den Haag tot Overveen
Tussen de informele gesprekken door (van een uit de kluiten gewassen vleermuis in Cancun tot gerookte paling in Seefeld) verruilen we Rotterdam voor Den Haag en zetten we de auto langs de kant voor wat foto’s bij de verschillende kantoren van ‘onze’ Ministeries (VROM, Justitie, Binnenlandse Zaken). Dit zijn projecten die de VAB al wat langer geleden heeft opgeleverd, echter niet minder indrukwekkend om nog even op de plaat te zetten. Na Nieuw Babylon (afgerond), de Sonate en Bolero Torens (in aanbouw) en een kort bezoek aan het VOCO Hotel (afgerond), kunnen we toch wel stellen dat VAB Afbouwgroep niet terugdeinst voor zeer grote projecten.

We beginnen na het passeren van het Cars Jeans Stadion toch wel wat trek te krijgen en stoppen dan ook, voor ons bezoek aan een mooi project in Bloemendaal/ Overveen, bij een plaatselijk bakkertje. Twee croissantjes, wat lekkers voor ’s avonds bij de koffie en een ouderwets geeltje verder, is onze laatste stop bij een prachtig appartementencomplex ‘Kweekduin Overveen’. Met appartementen van gemiddeld een miljoen Euro, zit je hier in elk geval goed. De afbouw bereikt hier de laatste fase en in sommige appartementen wordt al sfeerverlichting geplaatst. We komen Robin Bont, schilder bij VAB Afbouwgroep, ook nog tegen in één van de trappenhuizen, die ik herkende van het veelvuldig in de NIVO staan (met foto in het plaatselijke weekblad). Hij was echter niet in voor het model staan op één van mijn foto’s. De villa zelf leende zich uiteindelijk echter prima voor wat mooie foto’s.

55 lopende projecten
Na dit project wordt de terugweg ingezet en gaat nog steeds veelvuldig de telefoon. Dat kan ook niet anders met circa 55 lopende projecten van klein, tot enorm van omvang. De oogst van vandaag is goed te noemen, tijdens het fotograferen was het vaak droog, dus hebben we wat leuke projectfoto’s voor de nieuwe website, die in de eerste maanden van het nieuwe jaar wordt gelanceerd. Komende woensdag gaat er een echte fotograaf aan de slag voor VAB Afbouwgroep om wat persoonlijke foto’s te maken, die ook belangrijk zijn voor de sfeer van de nieuwe website.

De volgende keer gaan we op pad met Berry Smit, die zich vooral bezighoudt met het tegelwerk binnen VAB Afbouwgroep.