Blog

Op stage bij VAB Afbouwgroep/ Banier

30 januari 2024
Bron: VAB Afbouwgroep - Blogs

Op stage bij VAB Afbouwgroep/ Banier

‘Heel veel dingen leer je niet op school en zijn gewoon compleet nieuw’

Jim, Vince, Frenck en Daan, vier jongens uit Volendam, zijn momenteel actief als stagiair bij VAB Afbouwgroep/ Banier. Allen volgen een bouw gerelateerde opleiding op MBO 4 niveau.

Jim: ‘net als Vince volg ik de opleiding Smartbuilding. Deze opleiding staat bekend als dé opleiding van de toekomst op gebied van bouw en installatietechniek. De keuze voor VAB Afbouwgroep was voor mij eigenlijk wel een gemakkelijke. Mijn vader loopt hier namelijk ook nog wel eens rond’. Lees: Edwin Kras, de vader van Jim, is één van de mede-eigenaren van VAB Afbouwgroep.

Je merkt aan alle vier de jongens dat ze enthousiast zijn over VAB Afbouwgroep, ondanks dat het een veilige keuze is om te kiezen voor een lokaal bedrijf, lekker dicht bij huis en vaak omringd door bekenden.

Frenck vult aan:
‘het stagebedrijf waar ik eerder mijn stage heb gedaan, was compleet anders en viel eigenlijk een beetje tegen. Uiteraard doet ieder bedrijf het op een eigen manier, maar hier word je erg goed geholpen als je een vraag hebt en is de ondersteuning daar waar nodig’.

Daan & Frenck: ‘Frenck en ik volgen dezelfde opleiding: Bouwkunde. Zo zijn we ook samen bij VAB Afbouwgroep terecht gekomen. Binnen onze opleiding leren we alles van fundering tot dak, maar vrijwel niks van afbouw. De meeste dingen die we hier leren zijn dan ook compleet nieuw en dat maakt deze stage zeer waardevol. Vooral ook omdat VAB in combinatie met Banier alles doet op gebied van afbouw’.

Uiteraard probeert VAB Afbouwgroep het werk voor de jongens ook een beetje afwisselend te maken. Een bezoek aan een project vinden ze dan ook zeer interessant en indrukwekkend.

Vince: ‘om zicht te hebben op het werk dat je op kantoor doet is een bezoekje aan een groot en omvangrijk project natuurlijk altijd zeer interessant. Het project ‘De Nederlandsche Bank’ is wel het project dat echt indruk heeft gemaakt’.

Iedereen vult gelijk aan dat het project in hartje Amsterdam toch wel iets is dat bij is gebleven deze stageperiode.

Jim: ‘alles dat daar gebeurt is grootschalig en indrukwekkend. Met name het feit dat het gaat om De Nederlandsche Bank, een gebouw en locatie die je alleen kent van het internet en eigenlijk nooit van je leven hoeft te zijn. Het is al mooi om dan daar een keer te mogen kijken. VAB en Banier verzorgen hier een aantal disciplines in afbouw en ik heb veel geleerd rondom de metal-stud wanden en plafonds die hier zijn geplaatst’.
Frenck: ‘ook het feit dat er geen vrachtverkeer meer in Amsterdam mag komen maakt dit project natuurlijk uniek. Veel af- en aanvoer van materialen en afval komen en gaan via het water. Ook dat maak je niet iedere dag mee’.
Daan: ‘als ik nog een project mag noemen dan is Lovely Rita, ook in Amsterdam, er zeker eentje welke is bijgebleven. Een indrukwekkende woontoren in een bijzondere omgeving!’.

Naast werken is er ook tijd voor schoolopdrachten, Jim en Vince zijn vier van de vijf werkdagen actief bij VAB en zijn een dag in de week volledig bezig met schoolopdrachten. Daan en Frenck zijn de volledige vijf dagen aanwezig en zijn tussen de werkzaamheden door bezig met het behalen van diverse competenties.

Vince: ‘naast het werk is er ook veel ruimte voor ontspanning hebben we gemerkt. Het dagelijkse gezamenlijke koffiemoment en de vele taartjes die daarmee gepaard gaan zorgen voor een goede sfeer’.
Frenck: ‘omdat we hier al bijna twintig weken onderdeel zijn van het bedrijf hebben we ook aan een aantal erg leuke bedrijfsactiviteiten meegedaan. Denk dan bijvoorbeeld aan een dart- en tinkeboxtoernooi (dat moeten we uitleggen zeker?) met vrijwel alle medewerkers en een aantal gezellige borrels’.

Op de vraag wat ze later willen gaan doen als ze groot zijn, zijn ze allemaal wel redelijk eensgezind.

Jim: ‘een volgende stage wil ik wellicht nog ergens anders lopen, om meer ervaring op te doen. Daarna zie ik mijzelf wel in een bouw gerelateerde kantoorfunctie of in de uitvoerdersrol op een groot bouwproject’.
Daan: ‘ik sluit mij daarbij aan. De rol van uitvoerder lijkt mij ook wel iets om voor te gaan. De wisselwerking tussen kantoor en bouw maakt het werk leuk’.
Vince: ‘een kantoorfunctie op gebied van werkvoorbereiding en calculatie lijkt mij wel wat’.
Frenck: ‘ik heb nog niet echt een keuze gemaakt, deze stage zorgt er wel voor dat de keuze richting een kantoorfunctie in de bouw echt iets voor mij is’!

Tot een bijzondere anekdote of een uitsmijter kwam het niet, los van iets met een date in combinatie met het lenen van een auto. Wél kwam ik tot de conclusie dat de jongens écht onderdeel zijn geworden van het team. Dat is toch iets om trots op te zijn als VAB Afbouwgroep/ Banier.